FN: Klädindustrin släpper ut mer växthusgaser än flygen

Publish date: 4 jun 2019

Vad gör vi åt det?

SVT och andra ledande medier i Sverige rapporterade om det som förmodligen överraskar många i Sverige: att kläderna vi bär har större klimatpåverkan än flyget och sjötrafiken tillsammans


Bild: Shutterstock
 

Vi har länge uppmärksammat den skrämmande utvecklingen: globalt köper vi 60% fler klädesplagg per år än vi gjorde för 15 år sedan, och vi slänger dem nästan dubbelt så fort. Medelsvensken köper 13 kilo kläder per år och kasserar 8 kilo per år.

Det spelar i princip ingen roll vilka material du väljer – svenska institutet Mistra Future Fashion visar att materialvalet i sig inte är avgörande för ett plaggs totala miljöpåverkan. Däremot visar de att produktionen i sig står för ca 80% av klimatpåverkan.

Vad vi vill lyfta fram är att den bästa och snabbaste vägen mot en mer hållbar modeindustri är att låta plaggen leva längre – mycket längre. Vi borde köpa färre men bättre plagg – av högre kvalitet och av mer hållbar tillverkning.

Polygiene jobbar med odörbehandling. Det gör att man behöver tvätta mindre ofta – vilket i sig håller kläderna ”nya” längre. Men framför allt hindrar vi att kläder blir ofräscha och därmed osäljbara på andrahandsmarknaden. Vi vill bidra till en framtid där kläder är en investering snarare än konsumtion; där kläder får kosta lite mer då de håller längre och även har ett andrahandsvärde.

Vi gör det genom behandling av textil för våra kunder, som är kända företag som adidas, Patagonia, Callaway och Salomon. En del av behandlingen är antibakteriell – genom att hindra bakterier från att föröka sig i textilen och på så sätt förhindra uppkomsten av dålig lukt. Nyligen introducerade vi även Polygiene Odor Crunch, som är en biocid-fri behandling som bryter ner odörmolekyler så våra näsor inte känner av dem.

Vi lever i en tid där larmrapporter om klimathot avlöser varandra. Men när chocken över att klädindustrin är en större klimatbov än flyg och sjöfart tillsammans, vill vi lyfta fram att det finns tillgängliga lösningar på de utmaningar vi står inför.

Anmäl dig här för att prenumerera på rapporter, pressmeddelanden och News:
http://ir.polygiene.com/sv/press/prenumerera/