Polygiene biostatisk behandling motverkar virus

Publish date: 11 mar 2020

Nu när världen fokuserar på det nya Coronaviruset så har vi fått en rad frågor från både kunder och allmänhet om och hur vår behandling påverkar virus.

Vår biostatiska stays fresh-behandling appliceras genom ett vattenbad och därefter kan inte bakterier föröka sig i materialet. Behandlingen reducerar bakterier med över 99% och effekten fungerar över plaggens livstid. Utan odör och med färre bakterier så minskar behovet av tvätt, vilket också ökar plaggens livslängd – en vinst för klimat och miljö.

Och det fungerar även mot virus. Under åren har vi studerat effekterna på behandlade material rörande tillväxten av Norovirus, SARS (ett i Corona-virusfamiljen) och Fågelinfluensavirus. En behandlad produkt sänker antalet virus med över 99% över tid, jämfört med ett obehandlat material.*

Hur kan detta hjälpa mot Corona och framtida virusutbrott?
Vi gör inga medicinska påståenden och en virushämmande behandling kan aldrig vara lösningen mot virusepidemier – men det kan absolut vara förebyggande när det gäller att förhindra och minska spridningen.

Coronaviruset kan leva i upp till 28 dagar på en yta**, därför torde det vara relevant att hämma virusen i textiler och andra hudnära produkter som kommer i kontakt med ögon, näsa och mun. Till exempel masker, näsdukar, skjortärmar, jack-kragar och handskar. Lakan och andra sängkläder kan också vara aktuellt. Precis som god handhygien och användandet av handsprit är av stor vikt, är det en stor fördel att reducera virus på utsatta ytor.  

Vår vision är att förändra sättet vi ser på kläder – från slit-och-släng till hållbarhet. Vi jobbar för en värld där vi tvättar hälften så ofta och där kläder varar dubbelt så länge. Nu kanske virushotet skyndar på utvecklingen och gör att vi snabbare förändrar vår inställning till kläder och funktionella textilier, och tar till oss smartare vanor.  

* Studie: Beijing Institute of Microbiology and Epidemiology,Prof. and Head of Department of Epidemiology Wuchun Cao, M.D., Sc.D., a similar study showing similar results was also made by the UK Health and Safety Laboratory.
**https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext

 

Anmäl dig här för att prenumerera på rapporter, pressmeddelanden och News:
http://ir.polygiene.com/sv/press/prenumerera/